Sveriges första laddstation för elbilar i Åre

Ikväll har Sveriges första laddstation för elbilar invigts i Åre!
- Men, sa flera personer till mig när jag talade om det, såna laddstolpar finns ju redan både här och där!

En enstaka laddstolpe är som en enstaka bensinpump medan en laddstation är att jämföra med en mack - där finns flera laddstolpar. Och denna är alltså Sveriges första, vilket känns jättekul.
Den är en del av Green highway som ska få mellan Sundsvall och Trondheim och utefter den sträckan kommer laddstationer att sättas upp med jämna mellanrum.
Än så länge är bristen på elbilar stor men det kommer att öka snabbt. Så Jämtkraft, som satt upp laddstationen, ska ha en eloge för sitt framsynta arbete.

EU i Åre

Det är full fart i Åre med anledning av ministerrådsmötena. Jag har hunnit köra elbil, ätit lunch med ministrarna på Bustamon och pratat med massor av nöjda Åre-besökare. Från Svanen har Åre kommun fått diplom eftersom vi är första kommun som gått med i Svanen-klubben. i den klubben är ett stort antal organisationer med - min hittills ingen kommun. Kravet är att man ska handla miljömärkt. Det gör vi till stor del genom att vi har stor andel KRAV. Just nu är jag på ett möte med Lena Ek som är EU-parlamentarik4er.

länge sen senast jag skrev

Igår rapporterade media plötsligt om det remissvar som Barn- och utbildningsnämnden lämnade för snart en månad sedan kring budgetförutsättningarna. Förslagen på kostnadsminskningar handlar - som vanligt - om nedläggning av småskolor och minskningar av personal. Rubriksättningen var att Åre kommun sparar på de små barnen.

I förra årets budgetarbete kunde vi till stor del minska kostnaderna genom att spara in på kvadratmeter och genom att bättre utnyttja lokaler vi redan hade. Med anledning av den globala ekonomiska krisen måste arbetet med kostnadsminskningar fortsätta också i år. Vi kommer åter att vända på alla stenar Men vi vet redan med säkerhet att alla verksamheter kommer att drabbas.

Men gårdagens rapportering fick det att låta som om det enbart var de små barnen vi skulle spara på. Det blir en effektfull rubrik men inte helt sann. Ingen del kommer att gå fri från förändringar.

En bit lösryckt ur sitt sammanhang ger sällan en riktig bild. Men en sak är säker - vi får ett tufft budgetarbete i höst. Hittills tyder inget på någon vändning i världsekonomin. Och när färre människor i Sverige jobbar har vi mindre pengar i den kommunala plånboken.

Till något helt annat;
Just nu samlas EU:s energiministrar i Åre. Maud Olofsson ringde för några timmar se'n för att tala om att hon nu befann sig i Åre kommun. Det är roligt att Åre får stå värd för två informella minsterrådsmöten. De frågor som ska diskuteras energi o klimat är bland det viktigaste just nu. Torsdag och fredag har jag en del inbokat med anledning av mötet men jag hoppas hinna skriva några rader då o då för att ge en bild av vad som händer.


RSS 2.0