åt vilket håll blåser det?

I kväll hade kommunen bjudit in till en hearing om vindkraft som en del av översiktsplanearbetet. Vi är i samrådsfasen just nu och har fått in jättemånga synpunkter. Frågan har verkligen engagerat och det känns riktigt roligt.
Det var säkert en bra bit över 100 personer med i kväll och det gjordes många inlägg. Om sedan någon lät sig övertygas till förmån för en ny ståndpunkt låter jag vara osagt....

Behovet av förnyelsebar energi är stort och vi måste nyttja hållbara energiformer men samtidigt måste vi också utveckla ett nytt förhållningssätt till el-användningen. Det finns mycket att göra för att minska konsumtionen av el.

Är behovet av förnyelsebar el ett argument för att bygga på alla goda vindlägen?
Eller finns det andra skäl att väga in? Som ansvaret för att även kommande generationer får ta del av orörd natur. Eller påverkan på rennäring och på andra näringar.

Kultur och se'n SEMESTERSTÄNGT

Är i Sthlm idag på sammanträde med SKLs kultur o fritidsberedning. Mycket diskussion om SKLs remissvar på kulturutredningen idag men vi är inte färdiga med remissvaret ännu. I morgon är det en remisskonferens med politiker, kulturchefer m fl från kommuner och landsting/regioner som ska diskutera frågorna. Till nästa månads beredning ska svaret vara klart. Åre kommun är också remissinstans och kulturchefen ska vara med i morgon. Jag kan tyvärr inte.

Läste Svenska dagbladet på väg ner idag och där var ett helt uppslag om Åre och den rekordsäsong vi haft trots lågkonjunktur och minskad konferensmarknad. Det känns bra att det i mörkret ändå finns ljuspunkter. Ledig tid tillsammans är högt prioriterat och när det är sämre tider väljer man bort utlandssemestern före semester i egna landet.

I våra fjäll i kommunen åstadkommer kraftledningsbyggarna stora skador på den känsliga naturen. Jag förstår att det inte går bygga en så stor ledning utan påverkan. Men det är självklart att man ska vara oerhört försiktig i den känsliga miljön. Försiktighet måste gå före snabbhet!!

Nu blir det semesterstängt på bloggen en vecka! Åker iväg i morgonbitti och det ska bli jätteskönt!

högt uppe på berget...

Det häftiga designhotellet Copperhill kommer att stänga 26 april. Och inte öppna förrän i december. Ett avbräck för Åre och ett antal personer som mister sitt jobb. Självklart är det svårt att öppna ett fem-stjärnigt hotell precis till värsta ekonomiska krisen. Men det känns oerhört tråkigt.
Men det som är byggt är byggt och förr eller senare vänder lågkonjunkturen.

Men annars har påsken varit bra på turistorten! Massor av gäster och stundtals fint väder.
Och reningsverk, vattenförsörjning och parkeringssituationen verkar fungerat - åtminstone har ingen hört av sig till tekniska chefen.

aprilväder

Det blev riktigt aprilväder den här påsken - molnigt, soligt och regnigt. En påskafton som gick utanpå det mesta i väder. Strålande sol och sedan kom påskda'n med mulet och lite regn. Och övriga dagar lite växlande. Men får man uppleva en sådär fantastisk dag så glömmer man lätt de andra dagarna.

I morse presenterades en undersökning som pekar på lågt valdeltagande i EU-parlamentsvalet 7 juni. Hittills har man inte sett särskilt mycket av valkampanjandet och inte finns det så mycket i media heller. Jag tror det kommer att bli en kort intensiv kampanj och mobilisering på slutet. Men det är viktigt att rösta fram den kandidat man tror på. En stor del av vår vardag påvekas av beslut som fattas av EU-parlamentet och det är dumt att avstå från sin möjlighet att påverka.
Själv vet jag i alla fall vilken kandidat jag kommer att stödja!

Under helgen uppmärksammades politikers bloggande i media. Där använde man antal kommentarer på bloggen som måttsticka för påverkan och intresse. Så enkelt tror inte jag att det är.
För min egen del läser jag både bloggar,  tidningsartiklar och annat med intresse utan att jag för den skull måste kommentera dem!


lite påfyllning i kassan

Igår - tisdag - hade vi en heldag om utvecklingsplanen för 2010-2012 med presidier och chefer. Regeringen meddelade samma dag att vårproppen kommer att innehålla ett tillskott till kommunerna med 7 miljarder 2010 och 5 miljarder -11 och -12. Ett bra och välkommet tillskott. Men det kommar att bli tufft att få ihop ekonomin under den ekonomiska krisen. Det är inte värst i vår kommun men nog kommer dte att märkas.

Idag har vi haft kommunstyrelse och i första hand behandlad årsredovisningen. Två positiva delar är att sjukfrånvaron fortsatt går ner och de som jobbar inom kommunens verksamheter trivs bra på jobbet.
Nu ska jag bara skriva klart min ordförandeskrivelse till årsredovisningen för nästa vecka ska den tryckas.

Kul att Härnösands stift idag fått sin första kvinnliga biskop! Men hennes namn är lite svårt att komma ihåg.

en lång dag

Första mötet idag var kl 8.00 - i Östersund. Så jag for hemifrån kvart i 7 och sedan har det rullat på ända till kl 22.30 när ett givande telefonmöte avslutade dagen.....

Vi hade Upphandlingsnämnd i Östersund kl 10. Jämtland har den enda gemensamma nämnden för upphandling i Sverige. Nu kommer de tre kommuner i länet som hittills stått utanför också med vilket känns bra. Diskussionspunkten idag var den reviderade upphandlingspolicyn.
Tillbaka till kommunhuset och en stund vid skrivbordet innan det var dags att åka till Åre för ett möte med Svenskt näringsliv. De hade bjudit in till ett samtal om kommunen och näringslivet med några företagare från olika branscher samt näringslivschefen, kommunchefen och undertecknad.
Det var ett bra möte med intressant diskussion om företagens villkor, förväntningar och önskemål på kommunen. Vi har ju ett ganska bra samarbete med företagen, särskilt i Åre där vi har regelbundna möten och en gemensam målbild, vision 2020. Åre kommun ses som ett bra exempel på hur man kan samverka mella näringslivet och kommunen.

På kvällen var det gruppmöte med genomgång av ärenden till kommunstyrelsen på onsdag.

I söndagens DN fanns ett uppslag med fyra familjer som valt att flytta från Gävle, Göteborg, Bromma och Tyresö till Åre. Fyra fantastiska reportage om människor som hittat ett gott liv och ett lugnare tempå i Åre!! Vilken marknadsföring!!
Och i en bilaga i lördagens lokaltidning säger Blossom Tainton att hon gärna skulle vilja flytta hit.

slut på helgen

Läser handlingar till onsdagens KS, årsredovisning för 2008, bygdemedel och en del annat.
Tre o en halv fullmatade dagar denna vecka innan påsken inträder. Hoppas lite bättre påskväder, det är lite för blött nu.

Obama reser runt i Europa, träffar bl a Nato och EU. Intressant med en amerikansk president som pratar om sol och vind istället för fossila bränslen och om en kärnvapenfri värld. Det är en lång väg att gå men det är ett stort steg att han talar om det.
Åre kommun är ju sedan länge utropat som en kärnvapenfri zon och det får gärna utvidgas till hela världen!

Hot mot politiker och så lite vår

I senaste numret av Dagens samhälle redovisas Göteborgs univeritets undersökning kring politikers situation. Var femte politiker har blivit hotad. Det är en hög siffra.
I Åre kommun har vi varit ganska förskonade - även om det har förekommit här också. Jag funderar över hur man tänker när man tycker det är OK att hota en politiker för att han/hon har en annan åsikt om invandring eller om en nedläggning av en skola. Vad tror den som hotar att han ska uppnå med det?
Det som oroar mig är att hoten kan skrämma bort personer som kan vara intresserade av politiska uppdrag. Det är tufft ändå att vara politiker - stort ansvar, mycket att sätta sig in, mycket att läsa inför sammanträden och ibland svåra ställningstaganden. Ska man dessutom riskera att hotas för det man gör kanske man avstår...


Igår såg Rikard en tofsvipa - en tidig vårbesökare. Det är min favorit-pippi. Men det finns inte många snöfria fläckar så det kan bli svårt för den.

tack för marknadsföringen...

Oppositionsrådet i Åre kommun har ställt en interpellation till kommunfullmäktiges ordförande om min blogg. Hon anser att jag använder kommunens hemsida för partpolitik med anledning av att jag nämnt en socialdemokrat, en miljöpartist och en sverigedemokrat vid namn och samtidigt kommenterat något som de sagt eller gjort.

Det är ganska givet at en politiker kommenterar politik och det måste vara möjligt att göra det även på andra nivåer än den egna. Skulle jag vilja driva partipolitiska frågor skulle jag självklart inte göra det i det här forumet!

Jag kan väl bara tacka för dagens marknadsföring i två av länets medier! Besöksstatistiken lär ju gå upp!

(Oppositionsrådet har f ö samma möjlighet till en blogg-länk från hemsidan.)

lite våraning...

1 april och lite vår-aning ute, känns bra.
Heldag i sammanträdesrummet Tjädern idag men presidieberedning och plan-PB. Såna dagar visar verkligen vilken diverse-butik en kommun är.
Vi har gått igenom läget i arbetet med Åres miljöstrategi,  det startade på Åre-da'n i höstas och ska presenteras på Åre-da'n 15 maj. Det bästa är att miljöengagemanget och intresset blir allt större bland Åres företagare.
Sedan träffade vi Nutek som just idag bytte namn till Tillväxtverket. De är på turné i Jämtland och Västernorrland för att beskriva strukturfondsarbetet och samtidigt diskutera eventuella projekt.
En diskussion om skidgymnasiet hann vi också med samt en massa korta informationer om stort och smått.
Efter en något avkortad lunch var det planfrågor på agendan. Översiktsplanen för Åredalen rullar sakta framåt  och ett antal ansökningar om planläggningstillstånd diskuterades.
I översiktsplanearbetet för vindkraft har det kommit in ca 150 samrådsyttranden, varav 50 unika (en del yttranden har skickats in av flera olika personer). I slutet av april ska vi ha en hearing för att, som avslutning på samrådet, ge utrymme för fler synpunkter för olika linjer där man får lyssna på varandras åsikter. Blir en spännande kväll. Sen blir det utställning i höst och beslut i början av nästa år.
Det är tydliga skiljelinjer mellan de som tycker att förslagen är bra och de som vill ha många fler ställen att bygga vindkraft på. I förslget som varit på samråd har vi tagit stor hänsyn till samernas behov och är därför ganska återhållsamma med möjliga platser.
För min egen del har jag funderat mycket på det här. Jag tycker det är jättebra med vindkraft och jag tror att den kommer att spela stor roll i framtiden tillsammans med solenergi och andra förnyelsebara energislag. Men det behöver ju inte betyda att alla bra vindlägen ska bebyggas - lika lite som att alla bra vattenfall inte heller byggdes ut.
Alla är idag glada att Tännforsen och Ristafallet skonades när vattenkraften byggdes ut.

En tur till just Tännforsen för vigsel och sedan veckans tredje kvällsmöte om förändringarna i skolstrukturen. Ikväll var vi i Mörsil och där var ett 10-tal personer. Inte oväntat eftersom man där är ganska nöjda med de beslut vi fattat.


Kom en bild i ett mail idag, bilden var tagen vid Goda hoppsudden med hela kultur&fritidsberedningen + de 10 ungdomar från teaterutbildningen som reste runt med oss en dag.......

RSS 2.0