sol i fjällen

Hade en vigsel i Storulvån idag. 7 grader kallt , gott om snö och strålande sol - fantastiskt vackert!
Det är något särskilt med att stå i en snödriva och förätta en vigsel. Brudklänning och pjäxor är också lite speciellt!

På insändarsidor fortsätter dte komma inlägg som anspelar på skolbeslutet. Även om det är jag, som av naturliga skäl får stå i stormen, så känns det väldigt bra att vi är politiskt eniga över alla partier om den nya strukturen. Jag är helt övertygad om att vi gör rätt.

riksdagsdebatt o gamla mamma

Tittade på riksdagsdebatten om kommunernas ekonomi tidigare idag. Ingen vann!!!

Det var så oerhört förutsägbart och ganska dåligt från bägge håll. Den ena sidan vräker på om all världens elände och den andra slätar över.
Självklart är det tufft i kommunerna idag och det kommer att komma tillskott i vårpropositionen.
Men även om statsbidragen är kvar på samma nivå så har det tillkommit fastighetsavgift och sänkta arbetsgivaravgifter. Och jag vill gärna ha mer av den sortsens pengar - det känns mer som "egna pengar" i kommunen.

Har varit till mamma o pappa en stund idag. Mamma var ganska pigg så jag fick med henne ner för att dricka kaffe nere i köket. Sen satte jag på henne ytterkläderna och pappa o jag hjälptes åt att få ut henne i rullstolen. Det var ganska fint väder så vi gick upp och tittade på brorsans köttdjur.

kvällsfullmäktige

Nu har vi haft vårt första kvälls-kommunfullmäktige. Jag kan inte komma ihåg att vi haft dte nån gång under de snart 12 år jag varit kommunpolitiker.
Det var lite ärenden och gick fort. Vi hade avstamp i budgetarbetet 2010-2012 och hade en föredragning av förutsättningarna. Det ser kämpigt ut de närmaste åren. Fjolårets arbete med ekonomiberedningen och alla de utredningar som gjordes är en bra grund att stå på men det kommer inte att räcka.

Eftersom det var kvällsammanträde direktsändes det i Radio Åredalen och jag hoppas vi hade några lyssnare. Annars brukar kf sändas i efterhand. Vi undersöker just nu hur vi ska göra det tillgängligt på hemsidan också.

Häromda'n tog jag ju mitt steg ut i bloggvärlden - nu har jag tagit steget in på Facebook också!

Lång onsdag

Åkte hemifrån halv 7 i morse och kom hem vid 20. Det blev en lång dag. Var ju i Sundsvall som jag skrev om senast. Och direkt när jag kom tillbaka till Järpen var det dags för nyinvigningskalas på Lundhags.

De har byggt ut butiken och har mer affärsyta och naturligtvis mer produkter. Massor av fina kläder.
Invigningen började ute med modevisning på en snow-walk. Till det serverades ett stort bröd som liknade en jättesemla men istället för mandelmassa o grädde var det gulaschgryta och en sås i den. Jättegott och mycket praktiskt med ute-mat så vi slapp spilla på alla kläder....

Min bonus-dotter och hennes familj har två "måsten" när de är hos oss - Åre chokladfabrik och Lundhags. Så nu kan de och de övriga 100 000 besökarna hitta ännu mer hos Lundhags.

Maud i Sundsvall och Audi i Åre

Är i Sundsvall just nu. Näringsdepartementet och ministern hade bjudit in till ett dialogmöte om nationella utvecklingsstrategin.
Det blev ett intressant möte med bra anförande av ministern och många bra inspel från panel och publik. Det gav nya tankar och sådde en del frön för framtiden.

Det är också så positivt att regeringen bjuder in till samtal med regioner och kommuner. Den öppenhet har inte funnits tidigare. Men om kontakterna är täta så är också möjligheten att göra "rätt saker" större.


Under "pressklipp" på kommunens hemsida ser jag att flera tidningar skriver om Audi som kör på syntetisk diesel i sina testkörningar på Åresjöns is. Det är resultatet av krav miljö- och byggnämnden (och framförallt dess ordförande) ställt. Bra jobbat Olle!!

"- Åre kommun har som policy att kräva förnyelsebart bränsle för att medge motoraktiviteter på Åresjön."

"Audi har visat god vilja att tillmötesgå detta genom att använda syntetisk diesel med inblandning av 5 procent förnyelsebart bränsle, säger Olle Olovsson, (C) nämndordförande i Miljö-, bygg- och räddningsnämnden på Åre kommun."



dagens Nyhet

Dagens stora nyhet är förlovningen mellan Viktoria och Daniel.
Gert Fylkings "äntligen" är väl ett passande ord idag. Men de var söta och såg kära ut. Och den "vanlige killen" klarade pressen.
Nyheten fick i alla fall ett väldigt stort fokus idag. Långa extra sändningar och långa inslag på nyheterna. Detta trots att det egentligen var en nyhet som alla visste skulle komma förr eller senare. Men kanske är behovet av en glad nyhet stort i dessa kris-dagar.

Fast fettisdag som förlovningsdag känns ju inte så romantiskt - fast de kanske gillar semlor....

Skillnad mellan vikt och dragvikt

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att en ny avgift för överfulla eller för tunga soptunnor ska införas.
Lokaltidningarna har skrivit om förslaget - jag har inte läst artiklarna - och tydligen har många missuppfattat förslaget.
Så ilskan telefonsamtal och insändare har inte låtit vänta på sig!

Att ta ut en avgift för överfulla tunnor där skräp blåser kring eller dras omkring av skator är OK enligt de flesta
Enligt Arbetsmiljöverket får DRAGvikten inte vara mer än 15 kg. Det betyder att det behövs 15 kr dragkraft för att förflytta soptunnan. Det har inget med tunnans vikt att göra. På slätt underlag går det oftast lätt men i dåligt skottad uppförsbacke är det tyngre.

Men detta gäller bara de tunnor som dras ut av chauffören.

Alla vi som själva drar ut våra soptunnr till väg får dra hur tunga tunnor som helst!

Om man vill kolla dragvikten så ta en fiskvåg och dra med den - visar den mer än 15 kg så är dragvikten högre än 15 kg.


Vilket problem!!

Dörren till mitt rum i kommunhuset har gått i baklås!!!
Det är helt stumt när man försöker vrida om nyckeln, Så här sitter jag i korridoren och skriver medan låset borras upp.
Det funkade när jag kom i morse, så ytterkläder, bilnyckel och handväska är i gott förvar på mitt rum......


en måndag i februari

Det blev en rätt lugn förmiddag. Tog en långpromenad med sonens två hundar före frukost och kände mig nöjd med en bra start på dagen!
Varit till Östersund på GNU (gemensam upphandlingsnämnd) idag. Det är ett viktigt område för påverkan det där med upphandling. jag brukar säga att det är när man öppnar plånboken man har reell makt. Det gäller för såväl mig som privatperson som när kommunen handlar. Miljökraven har ju stärkts mycket genom åren och nu handlar dte om sociala o etiska krav och om rättvisemärkning.
Ikväll har vi haft styrelsemöte i centerkretsen. Mycket att fundera över i år när det är två val - EU-parlamentsval och kyrkoval. Planeringen för nästa års kommun-, landstings- o riksdagsval är också i full gång.

En gammal kompis hörde av sig och ville ha lite hjälp med ett födelsedagstal till sin mamma. Jag hade råkat berätta vid ett tillfälle att jag brukar hålla rimmade tal. Så nu ska jag försöka hitta på något fyndigt till mamma Vivian i Karlstad!


Välkommen till min nya blogg!

Söndagkväll - har mjölkat i helgen och känner mig lite trött. Ska nu äntligen få ordning på det med bloggandet.
Rikard är på krogen och har lämnat sina hundar, Rikko och Tass hos "farmor". Helt Ok för min del men starkt ogillat av husets kattor!


RSS 2.0