på väg hem igen

Nu lämnar nattåget Stockholm. Jag har haft två dagar med SKL-uppdrag här nu. Idag var det beredning och vi träffade bl a Mats Svegfors och pratade me dhonom om filmutredningen. Det som främst var intressant för beredningen var frågan om digitalisering av biografer. En teknik  som möjliggör bio men också konserter, opera och annat i didgital form runt om i landet. Jättespännande och fantastiska möjligheter.
På den gemensamma politikerinformationen fick vi lyssna till Arbetsförmedlingens generaldirektör. Det förefaller vara en mycket kompetent person med stor integritetet.
En uppdatering av SKLs ekonomirapport fick vi också men enligt dem finns det ingen anledning att ompröva slutsatserna och de prognoser vi planerar efter i dagsläget,

solsken!!

Solen skiner idag. Det har varit kyliga o molniga dagar och jag känner att "ljusbatterierna" behövde laddas.

Är i Stockholm idag. Det är SKL-beredning i morgon och idag har det varit en lång rad möten med anknytning till det uppdraget. Bl a om fördelningen av resurser till folkbildning och ett möte m Riksidrottförbundet.
På kvällens gruppmöte med partiet har vi diskuterat nästa  lönerörelse och analyserat EU-parlaments valet.

Hemifrån hörs att det varit beslutsmöte i strukturfondspartnerskapet. Där beslöt man stötta Svenska skidförbundets ansökan om stationära läktare, kommentatorsbås mm vid alpina riksskidstadion i Åre. Det tackar vi för!
Det är viktigt för Åre som internationell tränings- och tävlingsort att det finns en fast anläggning. Det gör ju dessutom arrangemangen enklare att genomföra.


Bästa kommun att bo i Norrland

Tidningen Fokus rankar Sveriges kommuner efter vilken som är bäst att bo i. De sammanställer en mängd statistik och får på så sätt fram en ordning.
För andra året i rad är Åre kommun den bästa kommunen i Norrland att bo i! Och på 15 plats i landet.
Eftersom det är samma saker som jämförs är det förstås kul att få utmärkelsen bäst i Norrland.

Annars har vi  haft 9 timmar KS idag. Det gick ändå bättre än väntat - kanske för att Gunnar piggade upp oss genom att bjuda på tårta till eftermiddagskaffet. Lite extra energi är alltid bra.

Vi ägnade förstås huvuddelen åt ekonomin - tertialrapport och åtgärdsprogram för 2009 och utvecklingsplan 2010-2012. Det är tungt i kommun-Sverige (och ävan för landstingen och staten förstås). Som politiker är det alltid svårt när man måste genomföra kostnadsminskningar. Vi har en bra början från förra årets arbete men mer kommar att krävas i år och nästa.

en kylig försommaronsdag

SmåKom är på turné i länet. Det är en organisation för små kommunen (under 11 000 inv med vissa undantag för lite större kommuner). De jobbar med ett antal frågor av särskilt intresse för mindre kommuner. Vi träffade dem ett par timmar på onsdagsförmiddagen.

KS presidiet och BUNs presidie + resp chefer träffade Prolympia  för att få lite ytterligare information kring hur deras skolor fungerar och hur de tänkt i vår kommun. I slutet av augsti ska vi svara till Skolinspektionen hur vi ser på Prolympias ansökningar.

I stunderna mellan olika möten ägnade jag mig åt den digra KS-bunten och sånt som måste föberedas extra där.

På eftermiddagen träffades Vision 2020-gruppen (Åres vision för utvecklingen fram till 2020). Det var Gunnars sista 2020 så vi avslutade med gemensam middag.

inte alltid som man tänkt sig...

Skulle avsluta gårdagen sent igårkväll med att skriva några rader om måndagen. Men Dennis upptäckte att ungdjuren var på rymmen. Så det var bara att dressa om och ta ett nattskift på farmen. Ungdjuren var oroliga eftersom det var ett häftig åsk-hagel-snö oväder i gåreftermiddag. Och nu var alla ute o sprang på lagårdsbacken.
Det tog oss ett par timmar att få ording på dem och halv två kändes lite sent att skriva!

I går eftermiddag invigde infrastrukturministern ett demonstrationsanläggning för spårbilar i Stockholm. Samtidigt hade vi bjudit in till en pressträff i Östersund på samma ämne. Jöran Hägglund, Pelle Åsling och jag berättade om läget i spårbilsutvecklingen just nu.
Demo-anläggningen kommer till Åre i samband med ministerrådsmötet i slutet av juli och under Fäviken-helgen kommer den att vara tillgänglig för allmänheten på Åre torg. Där kan man uppleva känslan av att åka i denna framtida kollektivtrafik. I våras filmades en sträcka i Åre och de filmerna projiceras på ett sånt sätt att man upplever att man åker i Åre.
39 kommuner har sökt om att få den testbana som ska uppföras för att undersöka hur tekninken fungerar i skarpt läge. Åre har vissa fördelar i det, på en begränsad yta kan en stor transportnytta uppnås, dvs man behöver inte bygga så stor testbana. Den blir dessutom prövad i riktigt vinterväder och en bättre marknadsplats går inte hitta.
Men vi börjar med demostrationsanläggningen och det är kul att den gör sitt första stopp i Sverige just hos oss.


På torsdag har vi kommunstyrelse och Gunnar Hedberg har gjor en rejäl "skrivbordsstädning" så vi har rekordmånga ärenden. Gruppmötet igårkväll tog en stund och framförallt finns det mycket kring ekonomin att dryfta.


studentfredag

Vad skönt att det värsta ovädret försvann och att solen faktiskt kom fram idag när det var student-dags. Det är en så speciell dag och jag unnar verkligen ungdomarna att få en dag i sol och kunna ha sina finkläder utan att frysa ihjäl. Fast nu verkar regnet komma.

Haft lite framtids-prat och planering med nya kommunchefen (som var här o kollade boende) idag tillsammans med den avgående. Och ordförandegrupp på eftermidda'n med diskussioner kring ekonomin. Det blir tufft att sy ihop budgeten inför 2010 hos oss som hos de flesta andra kommuner.

Igår var jag i Östersund hela dagen. Kl 8 hade politiker i länet ett frukostmöte med Bengt Germundsson (KD) som är ordförande i Skatteutjämningsutredningen. Vi ville beskriva hur vi ser på utjämningen och hur viktig den är för oss. Och samtidigt lyssna hur han tänker leda arbetet. Det kändes bra och hans inställning känns pålitlig.
Det är ett komplicerat system. Jag satt med i den senaste utredningen men det var svårt och väldigt teoretiskt. Men Bengt har ett annat sätt att närma sig problematiken än den person som ledde förra utredningen.
I länet ska vi fortsätta vår egen kunskapsuppbyggnad och våra diskussioner för att kunna ge bra inspel till utredningen.
Den mediala vrångbilden är ju att Stockholms kommunerna betalar till Norrland men i själva verket är det Göteborg och Malmö som är de stora bidragstagarna i systemet.

På eftermidda'n var dte stämma i Jämtkraft och på kvällen stämmomiddag. Jag åkte till Maria (KS-ordförandekollega i Krokom) emellan. Vi har god nytta av varandra som bollplank och rådgivare.

nysnö på Skutan

Hu så kallt det blev plötsligt med regn och isande vindar. På fjälltopparna är det snö. Men det är väl nu det ska vara järnnätter...

Igär var det ett möte på länsstyrelsen om intregrationsfrågor med alla länets kommuner. Och just nu på TV4 har Göran Rosenberg ett program om Södertälje. De har ju så oerhört många flyktingar där. Till jämtlandskommunerna kommer en bråkdel, flera kommuner har tomma lägenheter (t ex Berg) och skulle kunna ta emot många fler. Kanske skulle vi vara bättre på att tala om att vi finns, bättre på marknadsföring helt enkelt.

EU-valet närmar sig. I morgonkväll är det slutdebatt som jag tyvärr missar. Det är mycket media nu och idag har väl de stora ersättningarna var på tapeten och flera kandidater lovar lägga delar av pengarna på diverse miljö- och kvinnoorganisationer.
Det är ett ohållbart system som ingen vill ha. Samma sak med den hopplösa flyttkarusellen mellan Bryssel o Strassbourg. Kostar massor av tid och resurser och till ingen nytta!

på väg hem

Väntar på nattåget hem. Har varit på resande fot ett tag.
I onsdags var jag på Folkbildningsrådets styrelse. Är adjungerad där som en följd av uppdraget i SKLs kultur&fritids-beredning. Sedan åkte jag till Karlstad för att vara ledig några dagar och hjälpa bonusdottern med hennes 30-årskalas.

Under tiden pågick i media hemma en diskussion om nya kommunchefens lön. Oppositionen försökte på KS, där vi beslutade om anställningen, att både äta kakan och ha den kvar. De ville ha Per-Eric Magnusson men ansåg att jag förhandlat fram en för hög lön och vill omförhandla den. Givetvis fanns inte den möjligheten! Däremot gäller den lönen fram till lönerevisionen i april 2011 vilket jag tycker är en bra deal!

Idag har jag varit på kollektivtrafikutredningens sammanträde. Det första delbetänkandet är ute nu och det pågår remisskonferenser runt om i landet. Många har reagerat med ryggmärgen och sagt tvärnej till förslagen - en del utan att ens läsa dem. Det blir spänannde att se remissvaren.
Nu är det resenärernas rättigheter som är på agendan. Och det är inte så enkelt att klura ut. Det blev långa diskussioner.

Sista vecka inför EU-parlamentsvalet är inledd idag. Ovisst hur det går men jag tror valdeltagandet till slut blir större än sist. Förtidsröstningen ligger bra till. På Stockholms central kan man förtidsrösta och dte tycker jag var ett bra initiativ!


RSS 2.0