turné med kommunchefen

Idag har nya kommunchefen  Per-Eric och börjat vår "turné"  ut i verksamheten. Vi ska besöka så många kommunens verksamheter som möjligt under hösten. Jag vill att Per-Eric ska lära känna sin nya kommun men också att medarbetare runt om får en möjlighet att åtminstone säga hej.
Vi började i Hallen och har besökt Bjurgården, skolan, förskolorna i Hallen och Månsåsen, biblioteket, brandstation och badet. Kooperativet i Arvesund var på utflykt till Åre så det får vi ta en annan gång.

Under min första period åkte dåvarande kommunchef och jag ut på en del besök, då var det jag som var ny. Men det finns en del ställen jag inte varit in i tidigare, som ex brandstation i Hallen. Det är inte många brandbilar som har den utsikten!

trafikbeställning

Börjat med trafikplaneringen inför nästa trafikår med Länstrafiken på presidieberedningen idag. Vi har blivit bättre på det och hade en bra uppställning med alla som är inblandad i kollektivtrafiknyttjandet med idag. Därför blev dialogen bättre. Det kommer inte att bli annat än smärre justeringar. Trafiken ska ligga fast under en treårs-period.
Kommunens satsning på en fördubblad busstrafik är framgångsrik och åkandet har fördubblats. I vissa kommuner är 90% av de åkande skolelever. I Åre kommun är hälften av bussresenärerna skolelever - vilket innebär många vuxna resenärer som arbetspendlar och reser till fritidsaktiviteter. Toppenkul!

Eftermiddagen ägnades åt budgetarbetet, en sammanfattning av vad som gjorts hittills med ordförandegruppen, vice ordf.gruppen och gruppledare.

På nyheterna berättar man om ett värderån som genomförts med helikopter! Ett nytt grepp i rånarbranschen - och dessutom riskeras nu kontantbrist inför helgen!

budgetarbetet

Budgetberedning hela da'n, socialnämnden på fm och kommunstyrelsen på eftermidda'n. Nu har vi gått igenom alla nämnder och styrelser, imorgon väntar en sammanfattande eftermiddag och sedan prioriteringar.
På måndag börjar by-turnén i Hallen, tisdag i Mattmar och torsdag i Mörsil. Se'n följer resten under september och oktober. Sammanlagt nio orter. Ska bli roligt att komma ut och diskutera! Kommunfullmäktige näst vecka ska också ha budgeten som en diskussionspunkt.
Beslut kommer slutligen på kommunfullmäktige 5 nov så vi har rejält med tid att fundera och diskutera.

Kretsstyrelse med centergänget på kvällen. Planerat medlemsomröstning och kommande utbildningar.

regionfrågan

Östersunds dag idag - först Kommunförbundet med olika kommungemensamma frågor och sedan regionala rådet. En fråga som var upp var regionfrågan. Kammarkollegiets utredning har kommit ut på remiss nu. ganska förväntat resultat, allt jämförs med Ansvarsutredningen och då blir ju förstås Stornorrland det "förslag som vinner".
Men en del bottennapp finns, som att urgamla kulturella konflikter skulle göra en mittregion omöjlig!! Skriver man sånt på 2000-talet. En totala mansdominansen i utredningsgruppen kan man också fundera över. Har inte Kammarkollegiet bättre ordning på sitt utredande?
Vi har ett kommunfullmäktige inom ramen för remisstiden och tar upp remissvaret där.


hemåt igen

Har just klivit på nattåget hemåt efter månadens SKL-dagar.
I kultur&fritidsberedningen pratade vi mycket om elitidrottens krav på anläggningar. Ofta sker förändringar va mått, linjer, ljusstyrka vid matcher och annat med kort varsel och det ställer till problem för klubbarna och framförallt för kommunerna (som ofta står för anläggningarna).
Vi hade också besök i beredningen av organisationerna för bygdegårdar, Folkets hus och Våra gårdar. De ville dels prata om kommunernas minskande stöd till samlingslokaler men framförallt om digitaliseringens möjligheter. Alltfler samlingslokaler skaffar teknik för att visa opera och teater från hela världen. Jättespännade!! Den tekniken kommer att leda oss långt och skapa nya möjligheter för alla o överallt.


framtidens kommunikationer

Det pågår ett översiktsplanearbete för Åredalen och idag har vi haft en work-shop om framtidens trafiklösningar. Ca 40 personer från kommunen, från statliga verk och från företag.
Stor enighet kring tågets viktiga roll i framtiden - och en tro på att det t o m kan krävas dubbelspår för att klara av trafiken. En annan aspekt är att ungdomar, särskilt i storstäderna, väljer bort att äga bil och även att ta körkort. Den trenden kommer förändra resmönster i framtiden.
Det är bra att lyft blicken ibland och försöka "framtidsspana".

Till "funderar också"

Till "funderar också"; frågorna ställdes om vad vi skulle satsa på. Och så ser det ju inte riktigt ut. Däremot förändras våra förutsättningar i budgetarbetet inför 2010 högst betydligt. Under september ägnar vi oss åt att analysera verksamheterna och tittar på alla förslag till kostnadsminskningar som presenterats. Tillskottet från regeringen innebär att allt inte behöver genomföras men det kommer ändå att krävas många förändringar. En del beror självklart på förändrade behov och sån't måste givetvis genomföras.
Under oktober ska kommunen ha byträffar kring budgeten.


Ser i lokaltidningarna att ett par insändare om friskolefrågan måste besvaras. Men det får bli en uppgft för morgondagen. Då ska vi också ha ett seminarium och trafik och transporter.

grattis till Umeå

Umeå blir Kulturhuvudstad 2014 - jättekul! Det kommer säkert hela norra Sveriga ha glädje av.

Fler media har ringt idag och undrat vad vi ska göra med våra 7,6 milj. Insikten om kommunernas trängda läge tycks inte vara så stor bland journalister. Står man inför kostnadsminskningar kan man inte "göra" något extra med pengarna. Men det blir betydligt lättare att få ihop budgeten för 2010.

Har också haft pensionärsråd idag, pratade bl a om LOVen (Lag om valfrhetssystem). Det ska bli spännande med de diskussionerna i KS och fullmäktige. Pensionärsrådet är i alla fall intresserade av att se det genomfört.

pengar, pengar...

Idag avslöjade regeringen en viktig del i kommande budget (som kommer i sin helhet 21 sept). Kommunsektorn får ett extra statsbidrag 2010 med 10 miljader - 7 till kommunerna och 3 till landstingen.
För Åre kommun blir det 7,6 milj och för länet som helhet 136 milj. Ett betydande tillskott som kommer att göra stor skillnad i kommande budgetarbetet.
Vårt kostnadsminskningskrav är 20 milj så det kommer ändå att vara ett tufft arbete men det känns betydligt enklare nu än det gjorde innan!


resa i Norge

Är på studieresa med Avfall Sveriges styrelse just nu.
Vi har besökt Bergen som är i färd att bygga ett system med sopsugar i sta'n. I Oslo har vi besökt kommunens förbränningsanläggning och de sopsorteringssystem som man är i färd att införa där hushållen ska sortera i tre olik-färgade soppåsar och de läggs i samma kärl och sorteras med en sorts kamera. Ett storskaligt projekt med stora kostnader. Återstår att se hur det kommer att fungera.

Vi besökte också Långöya i Oslofjorden. Där har under långa tider brutits kalk och det finns två stora öppna o djupa gamla brott. På ön blandas svavelsyra (rest fr industrin) flygaska (från sopförbränningsanläggningar) och kalk. Det fylls i brotten och tar fast form där. Brotten ligger långt under havsbotten men kalkstenen är helt tät och inget utbyte sker mellan omgivande hav och brotten.
Kring brotten var det naturreservat (!) med ovanliga fjärilsarter och andra insekter. En märklig kombinationen. Med tiden ska ön "återvända" till samhället som återställd med igenfyllda brott.

Vi träffar också vår motsvarighet Avfall Norge under dessa dagar.

Hemresa i eftermiddag med flyg till Trondheim.

RSS 2.0