Åres gröna dalar

"Åres gröna dalar" har haft sitt första riktiga LAG-möte idag. Vid tidigare träffar var det en interimsstyrelse men nu är alla valda på riktigt.
"Åres gröna dalar" är Sveriges minsta Leader-område där Åre kommun förutom Hallen/Marby utgör ett Leader-område med ca 8000 inv. Leader är ett arbetssätt där privat, offentlig och ideell sektor ska samverka, ett arbetssätt som känns ganska enkelt och naturligt för oss. Det finns Leader-områden på landsbygden runt om i hela EU.
Det finns en del som är tveksamma till om man kan ha ett så litet område men för Åre kommun var det viktigt att lyssna till hur den lokala nivån ville ha det. Så det ska bli spännande att se hur "Åres gröna dalar" klarar sitt uppdrag jämfört med andra!


morgonens nyheter

Under den vecka jag varit borta har tydligen AMF och Vanja Lundby-Wedin varit den stora nyheten. Och hon måste vara väldigt skakad eftersom hon valde att kalla till presskonferens mitt i natten för att få vara först med kommentarer och krav. Lite desperat agerande kan jag tycka.

Radioprogrammet Kaliber har "wallraffat" hos Sverigedemokraterna. I TV-soffan satt Åkesson och försökte släta över. Men sanningen är, att om någon uttryckte sig som man hör i inslagen i något annat parti, skulle det inte accepteras.

hemma igen

Det var svårt att blogga från Sydafrika. Från telefonen gick det inte alls och datoruppkoppling på hotellet o Johannesburg var seg.
Nu är jag i alla fall sedan två dagra hemma igen. Allt är uppackat och tvättat, jag har varit på kontoret, hunnit gå igenom åtminstone halva mailboxen, ordnat en försenad fördelsedagsmiddag för pappa Folke tillsammans med min svägerska, provmjölkat och haft en vigsel.
Men, som för alla andra jag känner som varit i Afrika,  så känner jag att Afrika finns kvar inom mig och jag funderar mycket över dagarna i Sydafrika.  Min rubrik på veckan är "allt är inte svart eller vitt".....

Det var stora kontraster; sexfilig motorväg intill kåkstäder, enorma fotbollsanläggningar intill en annan kåkstad, en pjäs på The market theater om utnyttjade svarta tjejer och stora reklamsyltar för Footlose, Det var segregation. Det var oro inför framtiden.
Men ändå framtidstro och engagemang. Många frivillig arbetare som jobbar med ungdomar. Ett häftigt landsskap. Välutvecklad turism i Cape town.  Och mycket annat........

taxistrejk i Johannesburg

Idag har det varit taxistrejk har - det gjorde att vi kom forsent till besoket i Potchefstroom/Tlokwe. Vilket i sig var intressant for dem - svenskar kan komma for sent!
Man har gjort eller haller pa att gora ett namnbyte dar sa just nu heter kommunen Tlokwe och staden Potchefstroom.

Sodra Smalands regionforbund har ett utbyte med stan sedan flera ar tillbaka. Bland annat beroende pa att en grupp smalanningar utvandrade dit i slutet pa 1800-talet nar andra reste till USA. Vilket aventyr det maste varit  att komma till en sa annorlunda miljo som Sydafrika!
Det ar ocksa i den har sta'n som svenska friidrottslandslaget tranar nar de ar i Sydafrika. Har finns manga idrottsanlaggningar och en idrottsinriktning pa universitet.

Dagen avslutades med en middag dar vi bl annat diskuterade valet i april och hur det kan tankas ga. Ar det nagot som blivit uppenbart den har resan sa ar det att det ar inte svart eller vitt i Sydafrika.....

23 mars

Nu har vi rest till Johannesburg. Det gar inte blogga fran telefonen - kommer inte ut pa natet. Och dagsprogrammen har startat innan internetcafeet oppnat och slutat langt efter det stangt. Pa det har hotellet finns en dator att lana sa nu kanske det kan bli fler inlagg.
Vi hade en fantastiskt dag igar med ungdomar fran New Africa theater. Vi startade pa teatern och fick veta lite om den ett-ariga kurs de har for ungdomar fran townships. Ungdomarna berattade om sina framtidsdrommar men ocksa om hur utbildingen starkt dem som manniskor, skapat sjalvkansla och gett nya insikter.
Sedan reste vi tillsammans resten av da'n, vi fick lunch under enkla forhallanden - dar man aldrig vagat stanna pa egen hand! Och vi tittade pa turist-sevardheter som pingviner och Cape of good hopes. Ingen av dem hade varit till dessa tidigare.
Sedan hade vi en gemensam middag pa en marokanska restaurang dar det blev mycket musik o sang. Det var en fantastisk dag som gav oss mycket. Och med Facebook kan vi fortsatta halla kontakt med ungdomarna!

Igar var det kultur som skulle hjalpa unga manniskor att ga starkare ut i livet. Idag har dte varit foboll pa dagordningen. South african homeless street soccer. Man anvander street soccer far att ge unga grabbar mojlighet att komma ifran livet pa gatan.
Bagge dess averksamheter praglas av manniskor som jobbar mycket ideellt for att skapa en battre varld. Beundransvart och starkt!

Utan de svenska boksatverna a-a-o ar det ganska svart att lasa marker jag!!

andra da'n i Cape town

Nu har jag hittat ett internetcafe vilket gor det betydligt enklare att skriva - fast tre svenska bokstaver saknas pa tagentbordet!
Idag har vi besokt Robbin island - ett valorganiserat turistmal dar man effektivt transporteras runt. Naturligtvis var det tankevackande och besoka on och fundera over de oden som funnits dar.
Sedan akte vi upp pa Taffelberget och tog lunch dar. Pa vagen upp berattade guiden om sin upplevelse som barn och vit sydafrikan under apartheid. Det finns alltid mer an en sida pa myntet och for honom och andra vita hade den tiden varit fylld av oro for attentat mot vita....
Liet shopping pa Waterfront avslutade dagen.

Hemma pagar visst en debatt om huruvida SKLs styrelse verkligen ska kunna resa till USA nar det ar ekonomisk kris i kommunerna. SKL har den ordning att beredningar och styrelse kan gora en utlandsresa under en mandatperiod. Sjalvklart ar det bra och larorikt for svenska politiker att studera liknande verksamheter pa andra stallen i varlden. For oss i kultur&fritidsberedningen har vi redan hittat fler intressanta punkter - hur Cape town opera klarade sin ekonomi och hur Kiruna skulle kunna arbeta med sin stads-flytt pa samma satt som District six museum.

Cape town

Det är teknikproblemså jag fattar mig kort. landade på fm, lunch o in-check Cape town opera som bl a samarbetar m Norrlandsoperan Sedan District six museum - ett mycket speciellt musuem över ett område där 66000 människor från olika kulturer tvingades bort för det skulle bli vitt. Där fanns bilder, namn, en karta över stan där man skrivit in var man bott. Före middan fick vi en kort föreläsning av Per Strand som forskar om politik och aids i Sydafrika. Mycket intressant, han hade många farhågor om Sydafrika som har en demratisk fasad men utan tyngd i innehållet. Efter engod middag har nu en uttröttad Beredning stupat i säng!

i Frankfurt

Nu sitter vi på flygplatsen i Frankfurt på väg till Kapstaden. SKLs beredning för kultur & fritid ska till Sydafrika för att titta på bl a kulturutbyten och annat. Det blir flygresa hela natten så vi är nog "möra" i morgon. Här håller man på o stängerbutiker o restauranger - det känns tidigt på en så stor flygplats.

i Stockholm

Nattåg ner är toppen. Sov som en stock hela natten, frukost på hotellet intill centralen o sen en taxi (tung resväska krävde det) till hotellet jag bor på inatt. Gick till SKL sen o kollade mail o ringde lite. Deltog på möte med landstingsfolkhögskolornas rektors- och styrelseföreningar. Vi diskuterade folbildningens roll och dess ställning i SKL. Efter lunch lite möten med "mina" tjänstemän på SKL. Nu är det lite paus innan Alliansgruppmöte på SKL tillsammans m statssekreterna. Ska bli intressant

på tåget

Ny telefon som det funkar att blogga från. Har haft en lång dag med möten fr 8.30 till 17.30. Bl a KS med bokslut o direktiv samt tema om kultur o fritid. En härlig verksamhet som ständigt utecklas. Nu har resan mot Sydafrika börjat så jag gick till tåget i ganska somriga skor trots en liten snöstorm... I morgon har jagg lite möten på SKL.

packar

Packar och packar...
Nattåget till Sthlm ikväll och på torsdagkväll åker jag till Sydafrika med min beredning på Sveriges kommuner o landsting. Ska bli roligt och spännade. Har ny telefon som jag knappt använt men jag hoppas jag får till tekniken så att jag kan blogga därifrån.
Idag har vi KS och jag är inte i säng än - det blir en tung dag, har dessutom ett möte efter kommunstyrelsen och tåget går 18.58. Så det är nog bäst att packninge blir klar i natt.
Kommunalråden i länet har tillsammansmed landshövdingen skrivit till Naturvårdsverket idag och bett dem göra en utredning kring uranprospektering/brytning och konsekvenser för mark och vatten. Blir intressant att se vad de svarar.

tur att svt24 finns...

Var i Åre på världscupsavslutningens officiella middag igårkväll på Copperhill och åt god mat istället för att se på melodifestivalen. Men på svt24 är repris just nu. Vilket oväntat resultat och vilken spänning det måste varit när man inte visste hur det skulle gå!
Att Marlena och Carolin skulle ligga i topp  hade i alla fall inte jag trott! Men låten är helt OK. Och hon sjunger underbart!!


på distriktsstämma

Sitter på centerpartiets disktriktsstämma i Östersund idag. Själva stämmoförhandlingarna är avklarde nu och eftermidda'n ska bestå av EU-parlamentsvalskandidaten Håkan Larsson, riksdagsledamoten Per Åsling och kommunal- och landstingsråden (som ska tala om varför de som centerpartister gjort skillnad).

Håkan pratar EU som borde vara smalare. Den påverkan EU har på jaktfrågor är ju ett "kärt" diskussionsämne i det här länet. Nu påstås att om man jagar skogshare får man har två patroner men om man jagar fälthare får man ha hur många som helst!  Låter ju väldigt konstigt!
Vore bra om vi kunde kryssa in Håkan i EU-parlamentet. Det kommer att krävas en hel del arbete!!

Under dagens lunch delades traditionellt centerpartiets kulturpris ut, Två kvinnor som gjort en sorts musikal "Längtan" som handlar om att dte är 50 år sedan det blev möjligt för kvinnor att prästvigas. Det var oerhört vackert och stämmningsfullt! Ett bra val av pristagare!!

hemma igen

Två dagars intensivt arbete med kollektivtrafikutredningen. Det var mycket diskussioner den här gången eftersom det var sista sammanträdet innan delbetänkandet ska vara klart. Förslaget kommer att väcka mycket diskussion - men som någon sa om man siktar högt och kommer halvvägs blir det troligen lagom.

Vi höll till på Steningevik i närheten av Märsta. En jättefin konferensanläggning - en av det trevligaste jag varit på med mycket bra mat.

Eftersom sonen är bortrest igen - till Umeå denna gång - är hund-busarna hos mig igen. SÅ ajg flög hem för ovanlighetens skull och tog en långpromenad med dem. Åkte ner till lilla mamma på avlastning en på Tallkronan. På söndag ska jag skjutsa hem henne.

på väg

Sitter på nattåget till Sthlm och läser handlingar till mötet i utredningen för en ny kollektivtrafiklag som är torsdag-fredag. Tur att tågresor finns så att man kan läsa ikapp. Det är svårt att få tid med tjocka luntor annars.

Första da'n på World cup-avslutningen i Åre idag. Gick inte så bra för Anja i störtlopp däremot kom Hans Olsson på pallen - kul.
Schweiz ambassadör i Sverige var i Åre för att titta på tävlingarna och ville ha ett informellt möte för att få veta lite mer om Åre. Så vi tog en kopp kaffe på Åre bageri och pratade Åres utveckling en stund. Ett trevligt initiativ och en trevlig ambassadör.

1000 lärare varslade

det har varit den stora nyheten idag. Men till mycket stor del beror det ju på att elevkullarna minskar nu....
Allt går inte skylla på krisen.

Lärarfackets nervärderande attityd mot kommunerna gillar jag inte alls. Som ansvarsfull kommunpolitiker som sliter med att få ihop ekonomin med så lite konsekvenser som möjligt för barn och gamla blir man rätt irriterad när man hör deras presschef uttala sig i radio och påstå att kommunerna använder lärarna som "budgetregulator". Nordegren i P1 utsåg dem till "veckans mediemanipulatör" - bra tycker jag!


en vanlig dag i kommunalrådets vardag

Första punkten på dagens agenda var pensionärsråde. Det har vi fyra gången per år och KPR (kommunalt pensionärsråd) består av representanter för pensionärsorganisationerna i kommunen och politiker från KS, socialnämnden och miljö- o bygg.
Idag hade vi en information om LOVen. Det pågår en utredning  hur valfrihetssystem skulle kunna införas i vår kommun. Det ser jag fram emot!
Sedan diskuterade vi mat-frågor med koststrategen. Det fanns lite frågor kring maträtter och matkvalité. Några kom också in på skolmat och ungdomars förhållande till mat. Efter ytterligare lite frågor om kollektivtrafik och annat skiljdes vi efter vårt två-timmars möte i god stämmning.
Ett snabbt besök på hälsocentralen för en spruta inför min stundande resa. Träffade Elsa, min företrädare på kommunalrådsstolen där. Hon har återgått till sjuksköterskejobbet och verkade vara i fin form.

Vid datorn väntade sedan en sista genomgång av direktiven för budgetarbetet. Jag samlade ihop synpunkterna som kommit in från min ordförandegrupp och gjorde klart allt inför tryckning och utskick.

Efter en sen lunch var det dags för en genomgång av aktuella frågor med kommunchefen. Tog ett par timmar att gå igenom listan.

Sedan blev det lilla mammas tur. Hon är på avlastning på Tallkronan och det gillar hon inte alls. Men det är nödvändigt med en vecka/månad där för att pappa ska orka med resten. Pappa gör en jätteinsats som anhörigvårdare och lagar mat, tvättar och städar och naturligtvis hjälper mamma med precis allt.
Idag hade mamma varit orolig och ropat efter mig trots att vi pratat flera gånger i telefon och brorsan varit där. Men stundtals varar minnet bara en halv minut.

När jag så småningom kom hem väntade en flera centimeter tjock bunt med papper till utredningen om ny kollektivtrafiklag.
Och så nyheterna där LRFs ordförande och Andreas debatterade om klimatskatterna - som varit dagens stora fråga. Jag tycker LRF reagerar med för mycket ryggmärg. Andreas har rätt när han säger att det finns ingen framtid för fossila bränslen. Det gäller att göra rätt saker nu och göra sig oberoende av diesel och bensin.
Maria Wetterstrand klagade på att man bara flyttade lite skatter hit o dit. Frågan är vad hon skulle kunna fått till ihop med vänstern o sossarna!!

direktiv och lite annat

Ordförandegruppen samlades i morse och gjorde en ny genomgång av direktiven. I morgon ska vi ha en version klar som kan gå med i kallelsen till nästa veckas kommunstyrelse. Men jag tror tat den fortsatta processen under vecka som följer att ge ytterligare ändringar inan vi är klara för beslut.

Dagen snackis i kommun-Sverige är kollegan Elisabeth Peltolas förslag (som kom från kommunkretsens årsmöte i Älmhult) att frysa lönerna i kommunen under 2008. Mycket uppmärksamhet och mycket debatt.
Men visst är det ett problem att löneavtalen gjordes upp i högkonjunktur och nu ska genomföras i en riktigt tuff lågkonjunktur. Det rimmar inetså bra.
Och men måste kunna ställa frågan vad som är värst för enskilda och för verksamheten - att skära ner på personal eller frysa lönerna.

Under eftermiddagen har vi haft ett möte med ansvariga för sommarens ministerrådsmöten. Det börjar alltmer forma sig hur dessa dagar när Åre är i EUs fokus ska se ut.

söndagkväll...

Två hundar; Rikko och Tass, väntar på sin husse. Rikard har varit några dagar i Örebro och hundarna har bott hos oss. men nu är han på hemväg och snart blir två jyckar alldeles otroligt glada! Så det är ingen mening att sova innan han kommer för två glad-skällande hundar kan väcka vem som helst.
Haft fjöset idag - som de flesta helger. Men när Rikard är hemma brukar han oftast ta ett mjölkpass och det gör stor skillnad för mig. Nu var det full fart hela helgen och då blir det 7-8 timmar per dag. Sen orkar jag inte mycket mer.
Ikväll hade vi kretsstyrelse så det var bara att kasta sig i duschen och sticka till Järpen.
Det är alltid gott att träffa sina c-kompisar även om jag var trött och mest lattjade med baby-Gustav som är en van "mötes-baby"! Och himla go!!

silver-Frida

Såg just Frida Hansdotter köra in på silverplats i slalom. Första pall-platsen och kul inför nästa helgs världscupsavslutning i Åre.

Gårdagen ägnades mest åt materialet till utredningen om en ny kollektivtrafiklag. Ulf Lundin är ensamutredare och jag tillhör en expertgrupp. Syftet är att hitta en mer marknadsorienterad modell för kollektivtrafik. Intressant och ganska komplicerat.
Hade också en vigsel i igloon vid Tännforsen. Alltid trevligt och vackert att vara där.

om bonusar

Om det är en hastighetsbegränsning på 90 km/h och jag kör 110 - är det då fel på regeln??

Om det finns ett regelverk för rörliga ersättningar (s k bonus) och företaget eller AP-fonden inte når sina ekonomiska mål då borde det vara respektive lednings ansvar att INTE dela ut någon rörlig ersättning. Det är ju inte nödvändigtvis regeln det är fel på utan istället de som ansvarar för företaget!!!

uran och direktiv

Min kollega i Krokom Maria Söderberg hade bjudit in till ett möte om uran-prospektering och riksen för uranbrytning idag. Sex av länets kommuner var med och vi hade bra diskussioner om vilka åtgärder vi behöver vidta. En del uppdrag delades ut bland d enärvarand eoch vi har anledning att återkomma till det.

Efter den lunch Maria bjöd på blev det återfärd till kommunen och en väntande ordförandegrupp. Det är dags att börja skriva direktiv inför 2010-2012. Ett svettigt uppdrag eftersom det ekonomiska läget är kärvt överallt just nu.

Nu finns ett i alla fall ett första utkast. Och jag åker hem för att gå på promenad med sonens hundar som är på hundpensionat hos Dennis och mig. Sonen är ledig några dagar och har åkt till Örebro.

ko-mamma-instinkt

Blev lite förändringar i eftermiddagens möten så jag kunde åka hem tidigt. Åt en sen lunch och tog en långpromenad. Spolade i ett bad när jag kom hem och skulle just krypa ner när jag fick vet att en ung-ko kalvat lite oväntat och att hon var väldigt beskyddande och rädd om sin kalv.
Rikard hade ryckt (hade egentligen slutat för da'n) och hjälpt Micke (som jobbar hos oss) att flytta ko och kalv till kalvningsboxen. Men Rikard bedömde att det behövdes hjälp när hon skulle mjölkas och han hade annat planerat.
Så badet fick vänta och jag fick byrta om till "fjös-overallen". Men allt gick bra och jag tror hon lugnar sig när hon ser att vi inte tänker ta hennes kalv.
Hos oss är kossorna i kalvningsboxen med sin kalv ungefär en vecka. Sedan får kalven komma ut och "fika" på sin mama morgon och kväll i ca två månader. Sista månaden (KRAV-kalvar ska dia mjölk i tre månader) får de vara i en större box med en kalv-amma där mjölken finns.
Men badvattnet fanns kvar och var tillräckligt varmt.

Volvo backar

Det var ju skönt att Volvo tog sitt förnuft till fånga och backar om chefsbonusar.
Det är märkligt tat det är så många olika företag o verksamheter som har så dålig fingertoppskänsla i dessa dagar. Att öka löner och bonusar i chefsleden ger fel signaler när t o m fack går med på sänkta arbetstider o löner.

I kommunen har vi haft presidieberedning under förmidda'n. Idag stod fritidsfrågor, nytt avtal på Röjsmohallen, nästa kommunstyrelse och kommunens bilpark på dagordningen.
Sedan blev ett eftermiddagsmöte inställt för att en person behövde vabba, så nu funderar jag på att ta med lite jobb och bärbara hem för jobbba hemifrån och kanske få möjlighet till en promenad i dagsljus och lite sol.


Väntar på tåget

Sitter på Arlanda och väntar på hemresa med X2000 som stannar här 16.18.

Har varit på styrelsemöte med Avfall Sverige idag. Det är en intresseorganisation för renhållningsfrågor av alla slag. Nästan alla (utom fem!) kommuner i Sverige är medlemmar antingen själva eller genom kommunalförbund o liknande.

Intressanta och viktiga frågor kring förpackningsinsamling, förbränning, definitioner av hushållsavfall och allt annat som hör hemma inom området.

Atlantbanan

Har varit i Åre på ett möte om Atlantbanan idag med tjänstemän o politiker från kommuner längs banan i Norge och Sverige.
Just nu - eller rättare sagt fortfarande - är det "the missing link" som är bekymret. det vill säga den oelektrifierade Meråkerbanan.
Nu är ett ett skarpt läge i norge eftersom de snart lägger fram en ny trafikplan. Blir det inte ström längs banan då kommer nya dieseltåg att köpas in (snacka om omodernt!) och då kommer det att dröja oerhört länge.
Utan tvekan skulle en elektrifiering btyda mycket för både gods och persontransport. SJ har sagt att X2000 Stockholm-Trondheim vore intressant.

Starx tar jag bilen in till Östersund för att ta nattåget till Stockholm, för att sedan i morgonbitti ta Arlandaexpress till Arlanda där Avfall Sverige har styrelsemöte. Sen tar jag X2000 till Östersund i morgon eftermiddag.
Det är bra med tågresor till Sthlm för då hinner jag läsa handlingarna till sammanträdet!

vasaloppskämpar

Min bror o svägerska kämpar mellan Sälen o Mora idag. Bengt åker sitt tredje Vasalopp och Anneli sitt första. Han har passerat Hökberg nu och Anneli var i Evertsberg för en halvtimme sen. Bra jobbat tycker jag - som själv aldrig skulle kunna ge mig in på ett sånt projekt.

RSS 2.0