Busbra med bussar!

För drygt två år se'n gjorde vi i Åre kommun en rejäl satsning på kollektivtrafik (bussresande) - tvärtemot vad de flesta landsbygdskommuner gör.
Tittar man på statistiken för hela länet har trafiken minskat mellan 2007 och 2009.
Men i Åre kommun är det tvärtom! I det stråk vi satsat ordentligt, Duved - Mörsil, har antalet "egen-betalande" resenärer ökat med 2,5 gång och man åker såväl vardagar som helger.
Eftersom vi dessutom försöker samordna samhällsbetalda resor så långt det någonsin går så åker alltfler skolbarn också med länstrafikens bussar istället för skoltaxi. Så både elevresande och vanligt resande ökar. Det känns verkligen jättekul!

Jag vill också hitta sätt att öka möjligheten till bussåkande i de delar av kommunen inte ligger inom stråket Duved-Mörsil. Även landsbygdsbor ska ha möjlighet att "ta bussen" och ställa bilen.



Yrkeshögskola i Åre

Ett jättekul besked idag - Åre får två två yrkeshögskoleutbildningar; Event & mötesproducent och Åre Sport & Skidlärare! Utbildningar som passar so hand i handske hos oss och där det också finns erfarenhet eftersom vi haft skidlärarutbildning i 20 år och event börjar också få några år på nacken.
Det var tur att vi tog beslutet att övervintra skidlärarutbildningen när vi inte fick den som KY-utbildning förra året. Det gör att vi inte tappat tempo och inte heller kompetens.

Men det har varit ovisst och vi känt oss osäkra på om myndigheten verkligen förstår hur viktigt det är med utbildningar inom turismen. Det fanns tecken som tydde på att de ansåg att arbetskraftsbehovet täcktes av gymnasieutbildningar. Men så är det inte. Turism är en bransch med 50 år av tillväxt och Sverige har massor av outnyttjad potential. Då krävs också olika typer av utbildning och Åre vet bättre än de flesta vad som verkligen behövs och hur man gör det! Dessutom passar vår säsong så bra med skolans läsår vilket ger stora möjligheter till kvalitet och närhet till företagen.

Av 851 ansökningar till Yrkeshögskolemyndigheten beviljas 297 utbildningar start hösten 2010 och två av dem hamnar hos oss. Det känns som bingo!




blåser i vindkraften

Översiktsplanen för vindkraft i Åre kommun närmar sig beslut. Det har varit en lång process med många möten runt om i kommunen, flera studieresor och mycket arbete.

En stor konfliktfråga har varit vindkraftsetableringar i fjällvärlden. Somliga (många i mitt parti till exempel) anser att alla goda vindlägen ska nyttjas. Andra att man av olika skäl ska vara mer försiktig.

Min åsikt är att man ska vara varsam med fjällmiljöerna. Det är ömtåliga områden som bör fredas.

Ett vindläge som däremot - hittills - inte varit ifrågasatt är Moskogen, en skogsklädd höjd i kommunens centrala del. Området är utpekat av Energimyndigheten och har inte förrän nu på senaste tiden ifrågasatts.
Och plötsligt är debatten väldigt infekterad och en hel del grundlösa påståenden florerar.

I ett översiktsplanearbete pekar man ut möjliga lägen för etableringar liksom områden som man anser bevarandevärda. Det är inget ställningstagande till vem som exploaterar.

Tyvärr är det nog så att den olyckliga dragning av kraftledningen från Moskogen, som först fördes fram av exploatören, har gett en grogrund till den debatt som ny startats.

Tillväxtdagarna i Åre 2010

Ett nytt evenemang föds i år - Tillväxtdagarna i Åre 2010 19-20 mars.
Det är tänkt som en vintervariant av Almedalen och ska vara årligt återkommande. Det är kul när man kan ta inspiration från andra men göra något eget av det; Ölands skördefest inspirerade till Åre höstmarknad men de liknar inte varandra och så tror jag det blir med Almedalen och Tillväxtdagarna också.

Swedbank och Sparbankerna står bakom arrangemanget och Swedbanks rapport om det ekonomiska läget kommer att redovisas. En hel del ministrar, generaldirektörar, riksdagsmän och VD:ar står på programmet.

nytt år o nytt årtionde

Nu var det länge sen... Det har hunnit blivit nytt år och nytt årtionde och jag har inte kommit igång ännu trots att mitt nyårslöfte till mig sjlv var att bli en bättre bloggare! Men den långa jullledigheten och en ond axel har gjort mig trögstartad i år.

Men idag har vi haft omvärldsspaning och kommunfullmäktige så nu känns det ändå som om jag kommit igång. 14 timmar i kommunens tjänst idag bidrar säkert till känslan!

Genom åren har vi ibland haft framtidsspanare (=inleja konsulter) vid starten av kommande budgetarbete. de senste åren har det kännts ekonomiskt omöjligt.
I år tog vi ett nytt grepp och tittade runt i kommunen, vi bjöd in några lokala funderare; Mats Svensson pratade om trender inom besöksnäringen och vad Åre behövde, Kurt Persson (Nord-Lock) om verkstadsföretag på världsmarknaden, Linda Forss (Fjällbete) om ekonomi och hållbarhet, Kicki Eriksson (Campus Åre) om utbildning och Janne Andersson (Näringslivschef) om vision 2020 och Peak innovation.

Det intressanta var att dessa olika utgångspunkter var samstämmiga i sina inlägg. För Nord-Locks framtid (man gör låsbrickor till hela världen, en kvalitetsprodukt) är det expansiva stråket Åre-Krokom-Östersund oerhört viktigt, kopplingen mellan besöksnäringen och eftergymnasial utbildning o universitetsutbildning är viktig och självklar, Fjällbete ser sin roll i besöksnäringen kopplat till de internationella trender som finns och så vidare.

Och kommunens roll i allt detta är självklart att stå för tillgång till och kvalité inom förskola, skola och äldreomsorg. Vi måste också värna vårt goda samarbete med näringslivet och vi måste hitta vägar att utveckla boendet i Åre kommun. En utmaning och möjlighet vi gärna tar. Det finns så mycket framtidstro och så stora möjligheter i Åre kommun så det måste gå intressera fastighetsbolag och andra att bygga boende här.

Den utveckling Åre kommun haft det senaste årtiondet är fantastisk. Så många nya företag, så många nya arbetstillfällen, så många nya invånare kan inte andra kommuner visa upp. Vi gjort en häftig resa, lågkonjunkturen gjorde ett litet hack men nu finns alla möjligheter att fortsätta resan. Spännande!!

RSS 2.0