ingen friskola

Sent i fredags kom beskedet att Skolinspektionen avslår Prolympias ansökan om friskola i Duved. Jag har inte sett avslaget ännu men enligt lokaltidningarna berodde det på att ansökan var ofullständig!
Jag tycker det är anmärkningsvärt att ett företag "i branschen" inte kan lämna en korrekt ansökan. Nu tror inte jag det blivit något av det oavsett Skolinspektionens svar - intresset var helt enkelt inte tillräckligt stort hos föräldrar och barn/ungdomar. Och då är frågan avgjord på rätt nivå - hemma vid köksbordet!

Under helgen har Åre åter genomfört ett bra världscupsarrangemang - storslalom och slalom för damer. Folkligt och festligt med välgenomförda tävlingar, skidtestarmöjligheter och julmarknad. Härligt!
Nu påbörjas snart byggandet av en nationalarena för alpint, det kommer att bli riktigt bra. Där kommer också att finnas plats för Vintersportcentrum med tester av allt som har med sporten att göra. På Campus i Östersund finns ett spännande arbete kring framförallt längd och längdåkare men på alpina sidan finns mycket kvar att göra. Sånt som då behöver göras "på plats" kan man jobba med i anslutning till arenan.

Stockholm

Tisdagen var intensiv med många olika frågor som skulle hanteras - fotbollsplanen i Åre/Duved, ekonomin, kommunstyrelsens dagordning, spårbilsremiss, handelsetablering i Storlien, reningsverk i Bydalen, biogas. Har säkert missat något!
Man blir ganska trött i hjärnan efter att ha hanterat så många olika spörsmål som alla krävde nån form av ställningsragande inför nästa steg.

Själv steg jag på nattåget i Östersund för färd mot Stockholm igårkväll. På tåget blev det en deckare - huvudet orkade inget mer jobb.

Har förberett morgondagens beredningssammanträde idag samt haft ett gruppmöte med centergänget kring sociala medier. Det finns mycket att utveckla men (C) och (S) har flest bloggare i politiker-Sverige - trots skillnad i storlek på partierna.

lokalpolitiker i Jämtlands län

SKL (Sveriges kommuner o landsting) har tagit fram en rapport om lokalpolitiker i Jämtlands län.
Få tänker på att 95% av våra jämtlandspolitiker är fritidspolitiker och sköter sina uppdrag på fritiden vid sidan av jobb eller studier. Såna som jag som ägnar Åre kommun fem da'r i veckan är de ovanliga politikerna.

Det som skiljer Åre kommun från övriga i länet är att 66% av politikerna är anställda i privat sektor eller driver eget företag,motsvarande länssiffra är 45% och på riket 48%.
Däremot var andelen kvinnor lågt i Åre kommun, 37% kvinnor och 63% män bland kommunens politiker. Jag har ingen förklaring till det, men den andra stora turistkommunen Härjedalen ligger i närheten av Åres siffror.
Om vi i Åre kommun istället titta på politiker med ordförande- eller vice ordförande-uppdrag är det nästa jämt mellan kvinnor och män.

slut vaccin

Tänkte ta min spruta mot svininfluensan i kväll men kom när vaccinet var slut för da'n. Så jag får försöka hitta en annan tidpunkt.

Innan jag åkte på semester var det fortfarande riskgrupper och barn/ungdomar som vaccinerades. I Åre kommun, där hälsocentralerna drivs på intraprenad under Alf Lerners goda ledning, sköttes vaccineringen ute på skolorna. Ett effektivt sätt att enkelt nå de unga - fler borde gjort så.
När vi hade kommunstyrelse för 14 dar se'n skickade kommunen, på Anna-Carens förslag, ett tack till hälsocentralerna för det goda arbetet.

Det är ganska spännande att se hur detta välorganiserade samhälle som Sverige är, genomföra en så stor samtidig insats som denna vaccinering är.


Posten hallå!!

Tillbaka igen efter lite semester, lite svårt att få upp farten igen vilken troligen tyder på att jag varvade ner under ledigheten och det var ju meningen.

Idag har vi tvingats till något jag inte upplevt tidigare - vi har ställt in en extra kommunstyrelse och ett ordinarie kommunfullmäktige på grund av att posten inte lyckats skicka ut kallelsen!! Det känns verkligen märkligt!
I torsdags lämnades en bunt kallelser till posten på det sätt kommunen brukar, i lådor och märkt med A-post. Det skickades till Sundsvall (vilket i sig känns ineffektivt eftersom de flesta brev ska delas i inom kommunen) och sen vet vi inte vad som hände. De skulle kommit fram fredags men först idag började några dyka upp hos ledamöterna.
Eftersom det är noga reglerat i lagstiftning och arbetsordning hur kallelse ska gå till fanns det inget annat för fullmäktiges ordförand eo mig att göra än att ställa in.

RSS 2.0