ny kommunchef på gång

Hade en extra kommunstyrelse i morse för att besluta om anställning av en ny kommunchef. Rekryteringsarbetet med intervjuer och funderande har tagit mycket tid de senaste månaderna. Men jag är otroligt nöjd och tror att vi i Per-Eric Magnusson från Lycksele får en riktigt bra efterträdare till Gunnar. I 15 år har Gunnar varit kommunchef, det är en lång tid och mycket har hänt genom åren.
Två kvinnliga KS-ordföranden har det varit under dessa år; Elsa Danielsson (S) och jag, i två omgångar var. När Gunnar började var både han och Elsa nya i sina roller. Det måste nog varit ganska tufft.

Per-Eric har varit på kommunchefsstolen 11 år i Lycksele och dessförinnan ekonomichef i samma kommun. Jag har 12 år som kommunpolitiker nu så den samlade erfarenheten är ganska stor.

Resten av dagen har ägnats åt planfrågor. En genomgång av översiktsplanearbetet för Åredalen men fokus på permmanentboende, turistboende och industrimark. Det finns goda möjligheter att nå den målsättning sför antal bäddar om finns i Åres vision 2020.

Men något som varit segt på sistone är att få till byggklara tomter för permanentboende. Två områden står startklara men har ändå inte kommit igång. Nu måste vi fokusera på att klara det. För intresse finns!


Efter planmötet rusade jag iväg till lilla mamma som är på Tallkronan på avlastning (inte så pigg idag), sen hem och packade och nu är jag på tåget mot STockholm.


måndag 25 maj

Nu har det varit slarvigt med skrivandet ett tag - uppenbarligen blir det toppar o dalar i detta forum.
Idag har vi haft KPR (kommunalt pensionärsråd) och vi höll till på Bjurgården i Hallen med mötet. Förutom en kort information om läget i arbetet med lagen om valfrihetssystem (som jag tror är en valfrihetsmodell som verkligen kan fungera bra på landsbygden också!) så var det stora ämnet läkemedelshantering.
Återigen fick jag bevisat att vi är så dålig apå att tala om vad vi är bra på inom offentlig sektor. Redan 2003 började personal på äldreboenden i Åre kommun arbeta med frågorna kring läkemedel till äldre, först på Thomégården och sedan Järpen och nu i hela kommunen. Ett noggrant system för vad som ska testas i samband med genomgången finns och det hela bedrivs mycket systematiskt.
När våra äldreboenden jobbat med det här nå't år kom stimulansmedel för den här typen av arbeta från regeringen. Men då var Åre kommun redan på banan!

Sedan skulle jag till sammanträde med den gemensamma upphandlingsnämndne i Östersund. Jag tog den närmaste vägen med färjan via Nordeön och fick en härlig tur i den försommarvackra Storsjöbygden!

Genom det gemensamma upphandlingskontoret (där alla länets kommuner nu är med) har vi tillgång till stor kompetens i upphandlingsfrågor. Det är den stora poängen med kontoret. Vi klarar aldrig av att hålla den kompetensen i en liten kommun. Och det gäller att kunna regelverket. Gör vi egna större upphandlingar i kommunen brukar vi låta Upphandlingskontoret kvalitetssäkra upphandlingen så att inget missats.

I morgonbitti har vi en extra kommunstyrelse för att besluta om anställing av ny kommunchef.

infrastruktur

Diskussionen kring länets infrastrukturplanering fortsätter. En grupp ledende centerpartister skrev en debattartikel i länets tidningar i slutet av förra vecka som var starkt kritisk till länsstyrelsen arbete som v upplever som alltför passivt.
Svaret vi fick handlade mest om arbetet inom länet. Men det var ju inte det vi kritiserade utan arbetet mot trafikverken. Eftersom det finns ett antal projekt i landet med lägre "nyttighetskvot" som ligger före projekt i Jämtland på projektlistan för landet så tyder dte på passivitet.

Idag har det varit möten på läns-nivå, först Kommunförbundet och sedan regionala rådet. Information om ett antal olika projekt och andra länsfrågor.

Har också bollat en debattartikel om utredningen för en ny kollektivtrafiklag som jag ska skriva tillsammans med en annan ur expertgruppen. Utredningen har vackt mycket diskussion, många bestämmer sig

tillbaka efter c-stämman

Det var tuffa dagar på centerstämman i Örebro med sena förhandlingar och tidig start. Mycket att vara nöjd över och del man är mindre nöjd med, men det hör ju till.
Jämtlandsombuden är i alla fall mycket nöjda med att möjligheten till ett kommunalt veto redan mot prospektering av uran ska utredas. En fråga som flera av länets kommuner - bl a Åre - har intresse av.

I morgon har vi KS. Det ekonomiska läget i kommunen är en stor fråga. Under året ar prognoserna konstant förändrats och försämrats. Senast kom prognosen för kostnadsutjämningen och Åre var den kommun som hade störst försämring i hela landet, minus 900/invånare! (Kostnadsutjämning är ett komplicerat mellan-kommunalt utjämningssystem med många olika parametrar.) De största minskningarna hade vi på äldreomsorg, vilket beror på att andelen gamla jämfört med andelen i arbetsförålder minskat, och på gymnasieskolan, det beror på minskande elevkullar.
 
De flesta kommuner sitter med stora krav på kostnadsminskningar nu men det gäller inte bara där - landstingen och staten sitter i samma båt. "Det är tufft med ekonomin" sa jag till Maud - "ja samma här", svarade hon och så är det säkert.
Vi behöver göra åtgärder såväl under året som inför nästakommande år. Det lär bli diskussion imorgon.

infrastruktur

Jämtlands län drar det kortaste strået i fördelning av infrastrukturmedel i det förslag som nu kommit. Länstyrelsen har inte förstått de nya spelreglerna. Det gäller att ligga på och kunna argumentera o jobba för de behov länet har. Det finns mer pengar än tidigare för infrastruktur och då borde det vara givet att de räcker även till Jämtland.
I kommunerna har vi ingen möjlighet att ha den komptens som krävs i infrastrukturarbetet och så länge som vi inte har en region eller ett samverkansorgan så är det länsstyrelsens ansvar.
Nu gäller det att kavla upp ärmarna!

Nu är det dags för centerstämma och jag kommer att blogga på ett annat ställe de närmaste dagarna.

skönt att vara hemma igen

Det har varit lite dålig ordning på bloggen ett tag. En veckas semester i slutet av april var skönt och välbehövligt, på det följde tre o en halv fullspikade arbetsdagar med bl a ett kommunfullmäktige. Sedan var dte valborg och dags att resa till Karlstad för att besöka bonus-barnbarnen - den ena skulle döpas och den andra fyllde 5 år. Så det var full rulle på kalasandet.
Tog nattåget hem igårkväll och se'n har månda'n rullat på.
Var med på ett möte kring framtidens jordbrukspolitik som Regionala rådet tagit initiativ till. Diskussionen om EUs jordbrukspolitik efter 2013 var ämnet. Jämtlands län är beroende av jordbruk, ca 13% är direkt eller indirekt (dvs mejeri, transporter, semin mm) sysselsatta i jordbruket. Därtil kommer värdet av det öppna landskapet för trivsam livsmiljö och för turismen och inte minst värdet av de goda maten!
Hur EUs jordbrukspolitik förändras är därför viktigt. Tre herrar från Jordbruksverket deltog och beskrev historik och nutid. Jag är glad att frågan får en stor betydelse i länet och tycker att initiativet att ta upp diskussionen för att försöka påverka framtida utformning av politiken var jättebra!

Ordförandegruppen i Åre kommun hade ett kort möte på eftermiddagen för att dryfta några aktuella frågor. Sedan var det ytterligare ett möte med föräldrarna på Duveds skola om flytten av matsalen. Vid senaste mötet kom det önskemål att vi skulle räkna på ett par andra lösningar för att jämföra dem med flytten av matsalen. Det är nu gjort men bägge de alternativen kostar mer.
Jag har all förståelse för att tanken att flytta matsalen från skolan till Hamregården möter motstånd. Men vi vet av erfarenhet från Hallen att det fungerar.

Nu sitter jag vid köksbordet och snabbläser de tidningar som kommit medan jag varit borta.

RSS 2.0