ostadig vind i Åre kommunfullmäktige

I dag har kommunfullmäktige haft sammanträde och det stora ärendet idag var översiktsplanen om vindkraft.

Debatten var ganska intensiv och visade precis hur komplex frågan är i vår kommun. Det fanns några talare som ville rödmarkera hela planen, dvs inte tillåta några vindparker alls i kommunen. Andra ville tillåta mycket mer vindkraft, exempelvis en vindpark på Middagsfjället. Sedan fanns det många som förordade förslaget till översiktsplan, det innebär att fjällvärlden skyddas från exploatering medan Moskogen pekas ut som ett möjligt område för en vindpark.

Vi kommer aldrig att bli sams i kommunfullmäktige i den här frågan - oavsett hur mycket vi diskuterar.

Frågan blev så småningenom återremitterad med 19 röster för återremiss. Men det var olika orsak till återremiss, antingen ville man ha totalstopp eller också tillåta mer utbyggnad.
Det känns som det förslag till översiktsplan som finns är väl sammanvägt. Det finns ingen majoritet i kommunfullmäktige för att tillåta utbyggnad på Middagsfjället. Det finns inte heller någon majoritet för ett totalstopp för vindparker.

Så vid nästa tillfälle lär översiktsplanen gå igenom i ungefär det skick den är idag.

8 mars

Internationella kvinnodagen fyller 100 år idag - och fortfarande behövs den!!

I DN kan man idag läsa om att antalet kvinnliga KS-ordföranden fortfarande är lågt jämfört med antalet manliga.
83 kvinnor och 206 män. I det sammanhanget skiljer Jämtlands län sig rejält mot resten av landet.
Av 8 kommuner finns det kvinnor på kommunstyrelseordförandeposten i 5 snart 6 av kommunerna.
Dte kan vi vara stolta över - särskilt idag!

00-talet

I tidningen Dagens samhälle har man sammanställning av kommunernas befolkningsutveckling under 00-talet. Med stolthet kan jag konstatera att Åre kommun har en särställning.I gruppen ”glesbygdskommuner” är medeltalet -8,3%. Åre kommun ligger i topp med +5,4%. Som tvåa återfinns Årjäng med +1,3%. På tredje plats ligger den kommun som har lägsta minus – Leksand -0,9%.

 Åre kommuns utveckling är ingen slump. Näringslivet i Åre har tillsammans med kommunen haft ett strategiskt och väl genomfört arbete under hela årtiondet. Åreskutan, det starka varumärket och alpina VM är viktiga pusselbitar i utvecklingen men utan vårt gemensamma arbete med en gemensam målbild för Åre hade kraften i pusselbitarna inte utnyttjats!
Det är en härlig känsla att få varit delaktig i denna utveckling som KS-ordförande under sex av de tio åren på 00-talet.


RSS 2.0