byturnén fortsätter

Decimerat KS-presidie under förmiddagen.  Ett besök av landstingets arbetsgrupp för nytt folkhälsoprogram i länet första timmen. Sedan arkivfrågor och ett besök från Folkbildningsförbundet.
Efter lunch var det pensionärsråd och sedan var det dags för ett av kommunchefens o mina verksamhetsbesök - eftermiddagskaffe på gruppboendet i Undersåker.

Ett par timmar på kontoret med mail o annan post och sedan var det dags för bymöte i Kall. Väglyse och kollektivtrafik var några diskussionspunkter.

Vi går in på slutspurten nu, igår var vi på Enaforsholm och i morgon sista mötet, som blir i Järpen.
Det har varit fler på våra möten i år jämfört med i fjol och jag tycker det är intressant o roligt att vara ute och diskutera med kommuninvånarna. Men fyra kvällar i rad är ganska tufft!

Bergsstaten, nytt parti och bymöte

Häromda'n yttrade sig Bergstatens chef (Bergstaten är den myndighet som ger tillstånd till provborrningar efter uran) över oss politiker som försöker stoppa denna verksamhet. Såvitt jag kan förstå ska han som statlig tjänsteman överhuvudtaget inte komma med synpunkter på detta. Han är chef över myndigheten som ger tillstånd till letande men har med det ingen rätt att värdera kommunernas ställningstagande.

Det pågår ett arbete för att bilda ett nytt parti i Åre kommun, såvitt jag förstår utifrån de som står bakom det, är det sprunget ur skoldiskussionerna i Järpen. Det är alltid positivt med engagerade medborgare. Men mycket av det man skriver på sin bloggsida är självklarheter och precis så som vi arbetar i politiken.
De säger också att det försökt engagera sig i befintliga partier men inte tyckt att det gett inflytande. Den person som gick med i centerpartiet har inte deltagit i någon partiverksamhet och då är det väl ändå svårt att värdera partiarbetet!

I kväll fortsatte vår by-turné kring budgeten med ett möte i Duved. Det mesta av diskussionen handlade förstås om Prolympias friskoleansökan. Motståndet bland de närvarande var massivt. Vi försökte förklara att vi i grunden inte äger frågan - Skolinspektionen beslutar och OM de säger ja är det upp till Prolympia att avgöra om de vill etablera sig. Och det beror hur stort intresse föräldrarna visar och hur många som anmäler sina barn till Prolympia.
Beslut från Skolinspektionen kommer i december och sen får vi se vad Prolympia säger...

KS i morgon

Kommunstyrelse i morgon. Delårsbokslut, utvecklingsplan, utställningsbeslut för översiktsplan för vindkraft och många andra ärenden. Bl a polisens begäran att stänga systembolaget i Åre och Järpen på skärtorsda'n! Norska ungdomar har för vana att åka till Åre och festa på skärtorsdag och det brukar bli ganska stökigt.
Men att stänga systembolaget på den stora ankomstdag som skärtorsdag är känns tämligen verklighetsfrämmande. Minst 99% av gästerna är inte berusade norska ungdomar....

Översiktsplanen om vindkraft skapar stora diskussioner. Inte minst inom centerpartiet.... Jag anser att vindkraft är en viktig del av den hållbara energiförsörjningen men är ändå vårt ansvar att kunna säga såväl ja som nej till etableringar.


RSS 2.0