tre da'r i Stockholm

Tre intensiva dagar i Stockholm är nu avslutade och jag är på väg till Karlstad för att hälsa mina bonusbarnbarn och deras mamma o pappa över helgen.

SKL (Sveriges kommuner o landsting) hade ordförandedag i onsdag och kommunstyrelseordföranden och oppositionsråd var inbjudna till Wasateatern – som var lite för trång för ändamålet. Anders Borg talade, liksom Maud Olofsson.. Han talade utan manus om global o svenska ekonomisk kris men också om att det börjar vända så smått. Maud pratade om flera reformer som regeringen genomfört de senaste åren.

Bland annat hade hon en liten berättelse om två kvinnor som talade om städning och där den ena sa att användandet av hushållsnära tjänster gjort att grälen minskat med 80% i hennes familj!

 

Efter ordförandedagen hastade jag iväg till SKLs hus på Hornsgatan och en träff med alliansgänget i min beredning och kulturministern. Vi hade en stunds intressanta diskussioner bl a om det nya i kulturpolitiken där regioner/landsting får mycket större makt över hur pengarna ska användas.

På kvällen gruppmöte med centergruppen på SKL. Vi hade besök från riksdagen och diskuterade utbildningsfrågor och framförallt inför framtiden.

Torsdag var det beredningsdag och då är det gruppmöten första timmarna på förmidda'n med genomgång av alla ärenden.

Jag var ombedd att berätta om områdesstyrelsen i Kall på en konferens SKL hade kring nya demokratiska former. Så timmarna före lunch tillbringade jag där. Det finns intresse på flera ställen att göra något liknande den områdesstyrelse vi har och som funnits i 10 år.

På torsdageftermiddag sammanträdde ”min” beredning. SKL uttrycker sina åsikter genom positionspapper, de fungerar som ställningstagande kring olika frågor i kommun och landstings-Sverige och helst ska styrelsen vara politiskt enig om dem. Det är beredningarnas uppdrag att ta fram positionspapperen och sedan beslutar styrelsen om dem.

Kultur o fritidsberedningen tog fram ett positionspapper om kultur förra året och nu har vi precis börjat med ett om idrottspolitik. Många och långa diskussioner i beredningen de närmaste månaderna kring det.

På kvällen hade jag ett möte den centerpartistiske riksdagsman som ansvarar för kulturfrågor. Vi pratade om det kommande valmaterialet.

Idag har centerpartiet haft kretsordförandedag och tre ministrar (Andreas, Maud och Eskil) har träffat kretsordföranden från hela landet.

Så nu är nog min kvot av minister-möten fylld för ett tag.
 


några svar till Wille



Näringslivsavdelningen har visserligen två anställda men arbetsuppgifterna är bredare än enbart kontakt med företagare. Där ligger förutom kontakt med befintliga och etableringsintresserade företag och kontakt med företagarföreningar även exempelvis kollektivtrafikfrågor o dito planering, Leader, diverse utvecklingsfrågor.

Som politiker är vi självklart medvetna om att det viktigaste i kommunen är vår huvudverksamhet vård-skola-omsorg. Prioriteringar diskuteras alltid. Förra året var ju exempelvis diskussionen kring flytten av högstadiet från Järpen till mörsil intensiv. Vår prioritering var tydlig - det fanns tillgängliga kvadratmeter i Mörsil och vi sparade hellre på byggande än på personal. När barn- o utbildningsnämnden i år diskuterade sina kostnadsminskningar var man överens om att man hellre ökade antalet barn än minskade personal.
När maxtaxan infördes förr-förra mandatperioden ökade vi i Åre kommun personaltätheten på förskolan och vi ligger därför bättre till än många andra kommuner.

Man kan alltid göra olika avvägningar men det har varit en stor samsyn både i barn- o utbildningsnömnden och socialnämnden kring åtgärder inför nästa år.

lite blandat

Idag är det 20 år sedan Berlinmuren föll. Effektfullt iscensatt i Berlin genom  stora brickor placerade som dominobrickor och som sedan föll. Bra bild av den försvunna muren!

Kommunchefen och jag har varit på verksamhetsbesök idag; Ullån, Hamra och Forsafjälls förskolor och Duveds skola. Kändes som ett ganska stressigt program men det är i alla fall roligt att besöka kommunens alla fina verksamheter.

I torsdags hade vi kommunfullmäktige med delårsuppföljning och utvecklingsplan 2010 som största ärenden.
Med en hel del hårt arbete har kommunen lyckats vända en riktigt svag tertialuppföljning till ett förväntat positivt resultat en bit över budget för 2009. Roligt är att höra revisions positiva kritik "det är ordning och reda i Åre kommun". Duktiga personer som jobbar med ekonomi och uppföljning och dessutom intresserade politiker som tycker ekonomi är viktigt - det känns bra!

Vi har också ett bra utgångsläge inför 2010 även om det inte kommer att bli enkelt. Redan förra året påbörjade arbetet med att minska kostnader. Den ekonomiberedning som tillsattes beställde ett stort antal utredningar för att ge bra underlag. Vi kunde redan under 2008 ta viktiga strukturella beslut (ex tre högstadieskolor, samlat kök o matsal i Duved för förskola, skol o äldreboende). Jag hyser gott hopp att vi under 2010 kommer att göra åtgärder som kommer att förbättra verksamheten utan kvelitetsförsämring. Det blir ett spännade år!


tisdag i november

Ytterligare en dag med företagsbesök - Allan Flink, Norrmontage, Taxi Åredalen och Danielssons i Hålland AB.
Intressant och roligt. Vi (= ett antal kommunfullmäktigepolitiker) hinner med ganska många företag på tre dagar denna vecka och det är jättebra.
Åre kommun har så många spännande företag (ca 1500) och vi kommer aldrig att hinna med att besöka alla - även om man skulle önska det!

Kretssyrelse med centergänget på kvällen. Lite valplanering och lite nya saker på gång.


invigningsvers

En innehållsrik dag. Näringslivsveckan började idag och vi hade invigninng på Recept i Åre på förmidda'n. Lite tal, lite mat och några företagare som berättade sina företag. Sedan var det dags för en grupp kommunpolitiker att göra företagsbesök men jag fick lämna gänget för ett annat arrangemang.
Vid kl 12 var det nämligen dags för invigning av design-stolpen vid E14 i Brattland. Svenska kraftnäts generaldirektör Micael Odenberg och jag talade och jag hade gjort en lite vers;

Från Järpströmmen till norska Nea

går snart en ledning, knappast köpt på rea!

En ledningsgata av bredaste sort

där granar, tallar och allt ska bort.

 

Genom skogar, över fjäll och myr

går denna ledning - hiskeligt dyr!

Som ett av civilisationens jättespår

ger den ett känsligt fjäll månget sår

 

Elen tillhör vår vardags självklarheter,

kraftledningsgatan växer meter för meter

en ny kontakt byggs mellan två nabor

dyr – men nyttan är ändå tillräckligt stor.

 

El-marknad är en gemensam grej,

till el säger varken Sverige eller Norge nej

En del av gamla ledningen fick Jämtkraft ta

för att Åre säkrare tillgång på el ska ha.

 

Maskiner för gräv och schakt

gav sig ut i dittills obanad trakt

Stål och betong skulle man dit frakta

samtidigt skulle man helst naturen akta.

 

Under arbetet har mycket hänt

det inte lätt att i vildmark gjuta fundament

Och tjälen är inte alltid en pålitlig vän,

därför är ledningen inte färdig än

 

När ledningen över E14 skulle passera

ville Svenska kraftnät göra något mera

Kan en stolpe designas var en fråga

Är det konstigt? Kan man ändå våga?

 

Ett landmärke vid Åres infart

vore det ändå inte underbart?

Så nu har Cronhedens Anna

satte ett avtryck som för alltid ska stanna.

 

Anna tänkte att stolpen skulle bli

en bild av tvåsamhetens asymmetri.

Nu min fråga är - någon förut haft

invigning av en stolpe för kraft?
*******************************

Efter invigningen var det lunch hos Inredarna, med kantarellsoppa och folkmusik.


Sedan hann jag vara med på ett av företagsbesöken innan jag åter fick lämna de övriga för att åka in till Östersund före en sammankomst hos landshövdingen för kommunalråden. Diskussioner kring vindkraft och arbetsmarknadssituationen.

 

 

 

 

 


RSS 2.0