tillbaka efter c-stämman

Det var tuffa dagar på centerstämman i Örebro med sena förhandlingar och tidig start. Mycket att vara nöjd över och del man är mindre nöjd med, men det hör ju till.
Jämtlandsombuden är i alla fall mycket nöjda med att möjligheten till ett kommunalt veto redan mot prospektering av uran ska utredas. En fråga som flera av länets kommuner - bl a Åre - har intresse av.

I morgon har vi KS. Det ekonomiska läget i kommunen är en stor fråga. Under året ar prognoserna konstant förändrats och försämrats. Senast kom prognosen för kostnadsutjämningen och Åre var den kommun som hade störst försämring i hela landet, minus 900/invånare! (Kostnadsutjämning är ett komplicerat mellan-kommunalt utjämningssystem med många olika parametrar.) De största minskningarna hade vi på äldreomsorg, vilket beror på att andelen gamla jämfört med andelen i arbetsförålder minskat, och på gymnasieskolan, det beror på minskande elevkullar.
 
De flesta kommuner sitter med stora krav på kostnadsminskningar nu men det gäller inte bara där - landstingen och staten sitter i samma båt. "Det är tufft med ekonomin" sa jag till Maud - "ja samma här", svarade hon och så är det säkert.
Vi behöver göra åtgärder såväl under året som inför nästakommande år. Det lär bli diskussion imorgon.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0