resa i Norge

Är på studieresa med Avfall Sveriges styrelse just nu.
Vi har besökt Bergen som är i färd att bygga ett system med sopsugar i sta'n. I Oslo har vi besökt kommunens förbränningsanläggning och de sopsorteringssystem som man är i färd att införa där hushållen ska sortera i tre olik-färgade soppåsar och de läggs i samma kärl och sorteras med en sorts kamera. Ett storskaligt projekt med stora kostnader. Återstår att se hur det kommer att fungera.

Vi besökte också Långöya i Oslofjorden. Där har under långa tider brutits kalk och det finns två stora öppna o djupa gamla brott. På ön blandas svavelsyra (rest fr industrin) flygaska (från sopförbränningsanläggningar) och kalk. Det fylls i brotten och tar fast form där. Brotten ligger långt under havsbotten men kalkstenen är helt tät och inget utbyte sker mellan omgivande hav och brotten.
Kring brotten var det naturreservat (!) med ovanliga fjärilsarter och andra insekter. En märklig kombinationen. Med tiden ska ön "återvända" till samhället som återställd med igenfyllda brott.

Vi träffar också vår motsvarighet Avfall Norge under dessa dagar.

Hemresa i eftermiddag med flyg till Trondheim.

Kommentarer
Postat av: Vendela

Tycker om det du skrivit! Trevligt att se lite sunda grejer och inte bara det generella grejerna som man kan se om typ alltid. ;)

2010-11-30 @ 14:32:41
URL: http://jade.se/reseguide/phuket

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0