nytt år o nytt årtionde

Nu var det länge sen... Det har hunnit blivit nytt år och nytt årtionde och jag har inte kommit igång ännu trots att mitt nyårslöfte till mig sjlv var att bli en bättre bloggare! Men den långa jullledigheten och en ond axel har gjort mig trögstartad i år.

Men idag har vi haft omvärldsspaning och kommunfullmäktige så nu känns det ändå som om jag kommit igång. 14 timmar i kommunens tjänst idag bidrar säkert till känslan!

Genom åren har vi ibland haft framtidsspanare (=inleja konsulter) vid starten av kommande budgetarbete. de senste åren har det kännts ekonomiskt omöjligt.
I år tog vi ett nytt grepp och tittade runt i kommunen, vi bjöd in några lokala funderare; Mats Svensson pratade om trender inom besöksnäringen och vad Åre behövde, Kurt Persson (Nord-Lock) om verkstadsföretag på världsmarknaden, Linda Forss (Fjällbete) om ekonomi och hållbarhet, Kicki Eriksson (Campus Åre) om utbildning och Janne Andersson (Näringslivschef) om vision 2020 och Peak innovation.

Det intressanta var att dessa olika utgångspunkter var samstämmiga i sina inlägg. För Nord-Locks framtid (man gör låsbrickor till hela världen, en kvalitetsprodukt) är det expansiva stråket Åre-Krokom-Östersund oerhört viktigt, kopplingen mellan besöksnäringen och eftergymnasial utbildning o universitetsutbildning är viktig och självklar, Fjällbete ser sin roll i besöksnäringen kopplat till de internationella trender som finns och så vidare.

Och kommunens roll i allt detta är självklart att stå för tillgång till och kvalité inom förskola, skola och äldreomsorg. Vi måste också värna vårt goda samarbete med näringslivet och vi måste hitta vägar att utveckla boendet i Åre kommun. En utmaning och möjlighet vi gärna tar. Det finns så mycket framtidstro och så stora möjligheter i Åre kommun så det måste gå intressera fastighetsbolag och andra att bygga boende här.

Den utveckling Åre kommun haft det senaste årtiondet är fantastisk. Så många nya företag, så många nya arbetstillfällen, så många nya invånare kan inte andra kommuner visa upp. Vi gjort en häftig resa, lågkonjunkturen gjorde ett litet hack men nu finns alla möjligheter att fortsätta resan. Spännande!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0